Att sälja företag

Att sälja företag bör ta en längre tid. Förbereda försäljning är en viktig del och det är bra att ha experter på företagsförsäljning vid sin sida. Lite beror på hur stort företaget, stora och komplexa företagsförsäljningar kräver ibland internationell expertis.
Några frågor som är extra viktiga i samband med förberedelsen när det är dags att sälja företag:

  • Börja med att ta kontakt med ett proffs på försäljning av denna typ av bolag.
  • Förbered all nödvändig dokumentation med skatteaspekter.
  • Finns det anställda som berörs och vad finns det för avtal med dessa.
  • Skulder och utstående krav ska vara extra väl dokumenterade.

Att sälja företag som process

Sälja företag till rätt köpare kan ta tid. Därför är det bra att börja i god tid innan om försäljningsprocessen drar ut på tid. Det kan vara extra viktigt att ha i åtanke om försäljning sker på grund av ålder. Är det dags att gå i pension kan det vara bra att vara ute minst något år i förväg.
Ibland kan det vara en vinst att låta köparen ta in säljaren som konsult eller stöd en tid efter köpet. Värdera företaget är en del i processen som kan ta tid. Ibland kan det vara bra att låta olika experter värdera företaget. Det är trots allt ofta den största affären som görs i livet.

Vem är den rätte köparen?

Rätt köpare är inte alltid den som är beredd att betala mest. En viktig del i analysen av köpare när det är dags att sälja företag är om det finns speciella önskemål. Ibland kan det vara ett önskemål att företaget fortsätter drivas med exempelvis tidigare anställda.
Det är bra att kunna få hjälp med en budgivning om företaget är eftertraktat. Budgivning när det kommer till företag är inte som vid husförsäljning. Därför är det viktigt att se till att ha expertis vid sin sida som kan granska köpare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *